Μπανάνα, Κάλιο και φυτοστερόλες - Υπέρταση, εντερικές διαταραχές και καρδιαγγειακές παθήσεις - Curious Rat

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Μπανάνα, Κάλιο και φυτοστερόλες - Υπέρταση, εντερικές διαταραχές και καρδιαγγειακές παθήσεις

μπανάνα
Η μπανάνα, όπως και τα περισσότερα φρούτα, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά καθώς περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Αποτελεί μία σημαντική πηγή Καλίου, ενός μετάλλου απαραίτητου για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων και κατ' επέκταση του ανθρώπινου οργανισμού.

Το Κάλιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του νευρομυϊκού, του πεπτικού, του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Καταναλώνοντας 2 μέτριες μπανάνες, μπορούμε να επιτύχουμε την μείωση της υπέρτασης κατά 2 με 3 μονάδες και κατά συνέπεια την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μία μέτρια μπανάνα έχει 100 περίπου θερμίδες, λιγότερο από 1% λιπαρά, ενώ ο γλυκαιμικός δείκτης της είναι μικρός (10) καθιστώντας την απαραίτητη για μία ισορροπημένη υγιεινή διατροφή αλλά και για την διατήρηση των σακχάρων στο αίμα σε χαμηλό επίπεδο, ενώ αποτελεί μία σημαντική πηγή ενέργειας για τους αθλητές και τις εντατικές τους προπονήσεις.

μπανάνες
Αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά της μπανάνας είναι τα εξής:
  • Πρωτεΐνες
  • Βιταμίνες: Α, C, E, K, Χολίνη, Θειαμίνη (Β1), Ριβοφλαβίνη(Β2), Νιασίνη (Β3), Πυριδοξίνη (Β6), Κοβαλαμίνη (Β12), Φυλλικό οξύ, Βεταΐνη
  • Μέταλλα: Ασβέστιο, Σίδηρος, Μαγνήσιο, Κάλιο, Φώσφορος, Ψευδάργυρος, Χαλκός, Σελήνιο, Μαγγάνιο
  • Φυτικές ίνες
  • Φυτοστερόλες
  • Λιπαρά οξέα: Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6
Οι φυτοστερόλες είναι φυτικά συστατικά με βασικό ρόλο την σωστή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών και την παρεμπόδιση της απορρόφησης της LDL-χοληστερόλης (της "κακής" χοληστερόλης), από το έντερο, με συνέπεια την μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ ανακουφίζει το στομάχι από τις καούρες εξουδετερώνοντας την οξύτητα των γαστρικών υγρών. Είναι το μοναδικό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με έλκη.

Ο σίδηρος που περιέχουν βοηθάει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και στην πρόληψη κατά της αναιμίας.

Οι μπανάνες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στην βιταμίνη C που περιέχουν, απαραίτητη στην αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των ελευθέρων ριζών.

Οι μπανάνες αρχίζουν και ωριμάζουν από την στιγμή που θα κοπούν από τα δέντρα, με συνέπεια το χρώμα τους να αλλάζει από πράσινο σε κίτρινο. Όσο πιο ώριμες είναι τόσο πιο πολλά σάκχαρα έχουν και γι αυτό διαλέγουμε αυτές που έχουν ένα ζωηρό κίτρινο χρώμα, χωρίς καφέ σημάδια (ένα άλλο ενδεικτικό στοιχείο αύξησης των σακχάρων).