Η χολίνη είναι μία ουσία η οποία προστέθηκε στην λίστα των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, μόλις το 1998. Παράγεται από το συκώτι αλλά επίσης μπορεί να ληφθεί και από ορισμένες τροφές ενώ είναι πολύ σημαντική για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και του ήπατος.
Είναι απαραίτητη για τον οργανισμό γιατί:
Είναι απαραίτητη για τον οργανισμό γιατί:
- αποτελεί απαραίτητο δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών καθώς παράγει την φωσφατιδυλοχολίνη, ένα βασικό συστατικό της λεκιθίνης, μίας λιποτροπικής ουσίας η οποία προφυλάσσει το συκώτι από την συσσώρευση λίπους
- αποτελεί βασικό συστατικό της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή απαραίτητου για σημαντικές εγκεφαλικές λειτουργίες
- μειώνει τις φλεγμονές
- μειώνει την πιθανότητα του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού
- βοηθάει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων διατηρώντας την ομοκυστεΐνη σε χαμηλά επίπεδα
- το αυγό (το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται στον κρόκο)
- το βοδινό συκώτι
- το βοδινό κρέας
- τα ρεβίθια
- το μπρόκολο
- το κουνουπίδι
- τα σπαράγγια
- το σπανάκι
- το χοιρινό κρέας
- το ρύζι
- οι φακές
- το χαβιάρι
- το συκώτι του κοτόπουλου
- ο σολωμός
- η γαλοπούλα
- ο λιναρόσπορος
- το κριθάρι
- το γάλα
- η κινόα
- τα δημητριακά
- η μαγιά μπύρας
- αύξηση χοληστερόλης
- απώλεια μνήμης
- Alzheimer
- κατάθλιψη
- διπολική διαταραχή
- υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης