Ουρική αρθρίτιδα - Τι την προκαλεί; Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγουμε; - Curious Rat

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Ουρική αρθρίτιδα - Τι την προκαλεί; Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγουμε;

ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μία φλεγμονώδης πάθηση, η οποία προκαλείται από την συσσώρευση κρυστάλλων του ουρικού μονονατρίου, ενός άλατος του ουρικού οξέος, στις αρθρώσεις. Παλαιότερα ήταν γνωστή και ως "ποδάγρα" που σημαίνει παγίδα του ποδιού, επειδή παρουσιαζόταν συχνότερα στο μεγάλο δάχτυλο των ποδιών, όρος που δεν χρησιμοποιείται πια.

Το ουρικό οξύ, αφού παραχθεί από τα κύτταρα του οργανισμού, κυκλοφορεί στο αίμα και αποβάλλεται από τα νεφρά μέσω των ούρων. Η αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα ή η μειωμένη αποβολή του ονομάζεται υπερουριχαιμία και είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη ουρικής αρθρίτιδας.

Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας είναι:
  • Έντονος πόνος στην άρθρωση που έχει προσβληθεί
  • Φλεγμονή της αρθρώσεως
  • Ερυθρότητα
  • Θερμότητα

Η συνηθέστερη άρθρωση που προσβάλλεται είναι η βάση του μεγάλου δακτύλου των ποδιών, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και σε άλλες αρθρώσεις των ποδιών και λιγότερο συχνά στα χέρια.

Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες από ότι στις γυναίκες.

Η αύξηση του ουρικού οξέος μπορεί να προκαλέσει βλάβη και σε άλλα όργανα όπως στην καρδιά και στους νεφρούς. Με μία σωστή διατροφή και με αποφυγή τροφών όπως τα εντόσθια, τα όστρακα, τη ρέγγα, τις σαρδέλες, τα μαλάκια, με αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, με λήψη μεγάλων ποσοτήτων νερού και με απώλεια βάρους, μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα.

Η αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας γίνεται, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό και την ηλικία του ασθενούς, με φαρμακευτική αγωγή η οποία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φάρμακα που μειώνουν το επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα.