Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και σε Ω-3 λιπαρά, συστατικά που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης. Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Οχάϊο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώθηκε ότι όσοι από τους εθελοντές έτρωγαν σάλτσα ντομάτας με 150 γραμμάρια αβοκάντο απορροφούσαν 4,5 φορές περισσότερο λυκοπένιο.
Η ίδια ομάδα, στο δεύτερο μέρος της έρευνας, έτρωγε 150 γραμμάρια αβοκάντο με σαλάτα που περιείχε καρότα, σπανάκι και μαρούλι. Το αποτέλεσμα ήταν να απορροφούν 13,5 φορές περισσότερη βήτα-καροτίνη, 8,3 φορές περισσότερη άλφα-καροτίνη και 4,3 φορές περισσότερη λουτεΐνη.
Συνδυάζοντας λοιπόν το αβοκάντο με ντομάτα και σαλάτες προστατεύουμε τον οργανισμό μας από τις καταστροφικές συνέπειες των ελευθέρων ριζών, προστατεύουμε την καρδιά μας από διάφορες παθήσεις, καθώς επίσης από κάποια είδη καρκίνού και από διάφορες ασθένειες των οφθαλμών.
Συστατικά του αβοκάντο:
Σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Οχάϊο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώθηκε ότι όσοι από τους εθελοντές έτρωγαν σάλτσα ντομάτας με 150 γραμμάρια αβοκάντο απορροφούσαν 4,5 φορές περισσότερο λυκοπένιο.
Η ίδια ομάδα, στο δεύτερο μέρος της έρευνας, έτρωγε 150 γραμμάρια αβοκάντο με σαλάτα που περιείχε καρότα, σπανάκι και μαρούλι. Το αποτέλεσμα ήταν να απορροφούν 13,5 φορές περισσότερη βήτα-καροτίνη, 8,3 φορές περισσότερη άλφα-καροτίνη και 4,3 φορές περισσότερη λουτεΐνη.
Συνδυάζοντας λοιπόν το αβοκάντο με ντομάτα και σαλάτες προστατεύουμε τον οργανισμό μας από τις καταστροφικές συνέπειες των ελευθέρων ριζών, προστατεύουμε την καρδιά μας από διάφορες παθήσεις, καθώς επίσης από κάποια είδη καρκίνού και από διάφορες ασθένειες των οφθαλμών.
Συστατικά του αβοκάντο:
- Βιταμίνες Α, C, Ε, Κ
- Βιταμίνες Β1(Θειαμίνη), Β2 (Ριβοφλαβίνη), Β3(Νιασίνη), Β6, Β12, Φυλλικό οξύ, Παντοθενικό οξύ, Χολίνη, Βηταΐνη
- Πρωτεΐνες, Φυτικές Ίνες, Σίδηρος, Μαγνήσιο, Φώσφορος, Χαλκός, Σελήνιο, Ασβέστιο, Κάλιο, Ψευδάργυρος, Μαγγάνιο, Νάτριο
- Ελαϊκό οξύ, Ω-3 λιπαρά