Τι είναι το Κροκατόα; - Curious Rat

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Τι είναι το Κροκατόα;

κροκατόα
Το Κροκατόα είναι ένα ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται στην Ινδονησία, σε ένα σύμπλεγμα νησιών με το ίδιο όνομα, ανάμεσα στην Σουμάτρα και την Ιάβα. Το όνομα Κροκατόα αναφέρεται τόσο στο σύμπλεγμα νησιών, όσο και στο ίδιο το νησί (γνωστό και ως Ρακάτα) αλλά και στο ηφαίστειο.
Στις 27 Αυγούστου 1883, το ηφαίστειο Κροκατόα εξερράγη, σκοτώνοντας περίπου 40.000 ανθρώπους. Τέσσερις ισχυρές εκρήξεις έγιναν εκείνη την ημέρα και ήταν τόσο βίαιες που
ακούστηκαν 3.500 χιλιόμετρα μακριά, στο Περθ στην Αυστραλία και 4.800 χιλιόμετρα μακριά κοντά στον Μαυρίκιο. Μεγάλα Τσουνάμι, πάνω από 30 μέτρα, που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις, επέφεραν τις μεγαλύτερες καταστροφές σκεπάζοντας το μεγαλύτερο μέρος των γύρω περιοχών.

Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού εξαφανίστηκε, δημιουργόντας μία καλντέρα 250 μέτρων βάθους. Υπολογίζεται ότι περίπου 20 κυβικά χιλιόμετρα βράχων και στάχτης σκορπιστηκαν σε μία περιοχή 1.000.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Από τις εκρήξεις, εκτοξεύτηκε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του θείου, εξαιτίας του οποίου σκοτείνιασε ο ουρανός για χρόνια, σε όλο τον κόσμο, και δημιουργήθηκαν εξαιρετικά οπτικά φαινόμενα όπως: μοναδικά σε χρώμα ηλιοβασιλέματα και εντυπωσιακοί μπλε-πράσινοι χρωματισμοί του φεγγαριού.
Το 1927, μετά από υποβρύχιες ηφαιστειακές εκρήξεις "γεννήθηκε" το Άνακ Κρακατόα (το παιδί του Κρακατόα), ένα ηφαιστειακό νησί με ύψος 300 μέτρων, το οποίο είναι ενεργό μέχρι σήμερα. Στην Ινδονησία βρίσκονται 150 περίπου ηφαίστεια.