Ιπποφαές και ελεύθερες ρίζες - Curious Rat

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Ιπποφαές και ελεύθερες ρίζες

ιπποφαές
Το ιπποφαές είναι ένα μοναδικό φυτό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί σε ακραίες συνθήκες και να παράγει καρπούς. Το όνομα του φημολογείται ότι το έχει πάρει από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις ίππος και φαές που σημαίνουν "λαμπερό άλογο", όταν είχε παρατηρηθεί στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ότι τα τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τους καρπούς του φυτού, δυνάμωναν και αποκτούσαν λαμπερό τρίχωμα.

Το ιπποφαές είναι από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C και βιταμίνης E. Περιέχει βιταμίνες Α, Β, Κ, D, αμινοξέα, καροτενοειδή, φλαβονοειδή, μέταλλα, ιχνοστοιχεία καθώς επίσης και ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως: ωμέγα-3, ωμέγα-6, ωμέγα-7, ωμέγα-9.

Ανήκει στις λεγόμενες "σούπερ τροφές" εξαιτίας της πληθώρας των ωφέλιμων συστατικών του καθώς και των ιδιοτήτων του ως αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και δυναμωτικό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας το από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών.
Το ιπποφαές θεωρείται από τα πιο ισχυρά θεραπευτικά φυτά στον κόσμο και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά και ως συστατικό σε διάφορα φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα.

Στο εμπόριο το συναντάμε σε υγρή μορφή, σε σκόνη, σε χάπια, σε κάψουλες, σε κρέμες προσώπου και χεριών, σε σιρόπι, σε μαρμελάδες, σε αφεψήματα κ.ά.