Βρώμη: Πόσο ωφέλιμη είναι για τον οργανισμό; - Curious Rat

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Βρώμη: Πόσο ωφέλιμη είναι για τον οργανισμό;

βρώμη

Η Βρώμη είναι ένα φυτό ποώδες το οποίο ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η Θειαμίνη, η Ριβοφλαβίνη, η Νιασίνη, το Παντοθενικό οξύ, η Πυριδοξίνη και η Κυανοκοβαλαμίνη.

Επίσης περιέχει β-γλυκάνες, φυτικές ίνες οι οποίες έπειτα από μακροχρόνιες κλινικές έρευνες έδειξε ότι βοηθάνε στην καλή λειτουργία του οργανισμού και ιδιαίτερα της καρδιάς, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη (LDL) στο αίμα.

Η βρώμη ανήκει στις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δεν ανεβάζει δηλαδή απότομα το σάκχαρο στο αίμα και δεν προκαλεί μεγάλη έκκριση ινσουλίνης.

Περιέχει περίπου 17 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, το οποίο την καθιστά ιδανική για χορτοφάγους που δεν προσλαμβάνουν πρωτεΐνες από το κρέας και αθλητές του bodybuilding για την ομαλή λειτουργία του μυικού τους συστήματος.

Είναι ιδανική για άτομα με πεπτικά προβλήματα λόγω των φυτικών ινών που περιέχει καθώς επίσης και στην διατήρηση του σωματικού βάρους.

Χάρη στο ασβέστιο, το μαγνήσιο, τον φώσφορο και τον ψευδάργυρο βοηθάει στην χαλάρωση του οργανισμού, στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, του στρες, της κατάθλιψης και της οστεοπόρωσης.

Καταναλώνοντας λοιπόν καθημερινά νιφάδες βρώμης, ρίχνουμε τα επίπεδα LDL στον οργανισμό μας, βελτιώνουμε την αρτηριακή πίεση και λόγω των φυτικών ινών βοηθάμε τον οργανισμό μας στην προστασία από τον καρκίνο του εντέρου.