Λιναρόσπορος και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - Ιδιότητες - Οφέλη για το Καρδιαγγειακό και Ανοσοποιητικό Σύστημα - Curious Rat

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Λιναρόσπορος και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - Ιδιότητες - Οφέλη για το Καρδιαγγειακό και Ανοσοποιητικό Σύστημα

flaxseed

Ο Λιναρόσπορος είναι μία από τις σημαντικότερες τροφές, πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, ωφέλιμα για τον οργανισμό. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες καθώς είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές λιπαρών οξέων, όπως το αλφα λινολεϊκό οξύ και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την προστασία του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης περιέχει πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες (B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K), φυτικές ίνες, σελήνιο,κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο,φώσφορο, χαλκό, χολίνη και λιγνάνες (φυτοοιστρογόνα).

Υπάρχουν 2 ποικιλίες λιναρόσπορου: ο καφέ και ο κίτρινος, από τους οποίους ο πιο πλήρης σε συστατικά είναι ο καφέ. Καλό είναι να τον αγοράζουμε ολόκληρο, σε σπόρους και όχι τριμμένο σε σκόνη και να αλέθουμε εμείς μία μικρή ποσότητα στο μπλέντερ. Αφού τον τρίψουμε μπορούμε να τον διατηρήσουμε μέσα σε ένα γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο, όπου μπορεί να διατηρηθεί αρκετές εβδομάδες. Επίσης θα πρέπει να τον καταναλώνουμε σχετικά σύντομα γιατί αφότου τριφτεί, οξειδώνεται εύκολα, αλλοιώνεται η γεύση του και πικραίνει.

Οφέλη του λιναρόσπορου:
  • Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος
  • Ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό
  • Μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  • Καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  • Βοηθάει στην μείωση της υπέρτασης
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων
  • Αντικαρκινικές ιδιότητες
Ο λιναρόσπορος δεν περιέχει γλουτένη καθιστώντας τον σημαντική τροφή για τα άτομα με ευαισθησία στην γλουτένη ή άλλα προβλήματα του πεπτικού συστήματος όπως η νόσος του Crohn.

Περιέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια καθώς και υψηλής ποιότητας αμινοξέα (Τριπτοφάνη, Ισολευκίνη, Λισίνη, Θρεονίνη, Λευκίνη, Μεθιονίνη, Φαινυλαλανίνη, Βαλίνη, Αργινίνη κ.ά.), αποτελώντας χρήσιμο διατροφικό βοήθημα για τους αθλητές του body building.

Ο λιναρόσπορος μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους: με δημητριακά ή μούσλι μαζί με γάλα ή με γιαούρτι, ως άρτυμα στις σαλάτες ή σε οποιοδήποτε φαγητό. Μία με δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα είναι αρκετές.

Μπορούμε να τον βρούμε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.