Ψωρίαση: Πως εμφανίζεται; Συμπτώματα και Αντιμετώπιση - Curious Rat

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Ψωρίαση: Πως εμφανίζεται; Συμπτώματα και Αντιμετώπιση


Η ψωρίαση είναι μία χρόνια δερματική πάθηση, η οποία προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών και εμφανίζεται κυρίως στους αγκώνες, στα γόνατα, στο κρανίο, στην πλάτη, στο πρόσωπο αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος. Δεν μεταδίδεται και προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες ενώ παράλληλα παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις καθ' όλη την διάρκεια της ζωής του ασθενούς.

Πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων η οποία είναι γνωστή ως ψωριασική αρθρίτιδα.

Που οφείλεται;
Οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς, ψυχολογικούς και περιβαλοντικούς παράγοντες, εξαιτίας των οποίων διαταράσσεται η λειτουργία των κυττάρων του δέρματος. Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση μέχρι ένα βαθμό, ωστόσο δεν ευθύνεται κάποιο συγκεκριμένο γονίδιο για την ανάπτυξη της.

Στο ψωριασικό δέρμα τα κύτταρα ανανεώνονται εξαιρετικά γρήγορα, σε διάστημα 3 - 6 ημερών (με αποτέλεσμα την δημιουργία λεπιών), ενώ στο υγιές δέρμα η διαδικασία αυτή διαρκεί σχεδόν ένα μήνα.


Μορφές Ψωρίασης:
  • Κατά πλάκας (Psoriasis Vulgaris) - Είναι η πιο διαδεδομένη μορφή και χαρακτηρίζεται από έντονου ερυθρού χρώματος πλάκες οι οποίες καλύπτωνται από αργυρόχροα λέπια. Αφορά περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων.
  • Σταγονοειδής -Χαρακτηρίζεται από μικρές ερυθρές κηλίδες που μοιάζουν με σταγόνες. Εμφανίζεται, συνήθως ξαφνικά, κυρίως σε παιδιά και νέους και υποχωρεί σε μερικές εβδομάδες. Πολλές φορές επανέρχεται είτε με την ίδια μορφή είτε με την μορφή της ψωρίασης κατά πλάκας.
  • Ανάστροφος (Ψωρίαση των πτυχών) - Ονομάζεται και καμπτική ψωρίαση και προσβάλλει τις πτυχές του σώματος, όπως τις μασχάλες, την βουβωνική χώρα, κάτω από το στήθος, πίσω από τα γόνατα, ανάμεσα στα δάχτυλα, την μεσογλουτιαία σχισμή (την πτυχή ανάμεσα στους γλουτούς) και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Εμφανίζεται μετά από συνεχή τριβή των πτυχών του δέρματος
  • Φλυκταινώδης - Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση φλυκταινών (μικρές φυσαλίδες γεμάτες με μη λοιμώδες πύον) οι οποίες περιβάλλονται από ερυθρό δέρμα.
  • Ερυθροδερμική -Χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη φλεγμονή και έντονα ερυθρό δέρμα στο μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειας του σώματος.
Πως θεραπεύεται;
Η ψωρίαση δεν θεραπεύεται, όμως μπορεί να αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη αγωγή, ανάλογα με τον τύπο και την σοβαρότητα της, από Δερματολόγο ιατρό από τον οποίο γίνεται και η διάγνωση. Για την αντιμετώπιση της ακολουθούνται οι εξής μέθοδοι:
  • Τοπική θεραπεία - Χρησιμοποιείται κρέμα, αλοιφή, σαμπουάν ή λοσιόν στην προσβεβλημένη περιοχή, η οποία περιέχει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συστατικά: κορτικοστεροειδή, βιταμίνη D3, σαλικυλικό οξύ, ουρία, πίσσα, ταζαροτένη (παράγωγο της βιταμίνης Α).
  • Φωτοθεραπεία - Με υπεριώδη ακτινοβολία UVA ή UVB ή με ακτίνες laser.
  • Συστηματική θεραπεία - Με την χορήγηση φαρμάκων (από το στόμα ή ενέσιμα).
  • Φάρμακα Βιοτεχνολογίας- Με την χορήγηση φαρμάκων υποδόρια ή ενδοφλέβια.