Η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο παράγεται από το ανθρώπινο σώμα και συντίθεται από 2 άλλα αμινοξέα, την μεθειονίνη και την λυσίνη στο ήπαρ και στους νεφρούς ενώ μεταφέρεται και αποθηκεύεται στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στους σκελετικούς μύες και στο σπέρμα.
Ο κυριότερος ρόλος της καρνιτίνης είναι η μεταφορά των λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων για την "καύση" τους (οξείδωση) για την παραγωγή ενέργειας αλλά και η απομάκρυνση των τοξικών ουσιών (μεταβολικών αποβλήτων) από αυτά. Έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κι έτσι καταπολεμά τις επιβλαβείς, για τον ανθρώπινο οργανισμό, ελεύθερες ρίζες
Η ονομασία της προέρχεται από την Λατινική λέξη "carnus", που σημαίνει σάρκα καθώς το κρέας αποτελεί την κυριότερη πηγή της. Βιολογικά ενεργή είναι μόνο η L-Καρνιτίνη.
Η καρνιτίνη μπορεί να προσληφθεί και από τροφές όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι οποίες αποτελούν υψηλές πηγές περιεκτικότητας. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ελάχιστη έως καθόλου ποσότητα καρνιτίνης και γι αυτό θα πρέπει τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή να την προσλαμβάνουν μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.Η περίσσεια ποσότητα καρνιτίνης αποβάλλεται από τον οργανισμό, μέσω των νεφρών, με τα ούρα.
Ανεπάρκεια καρνιτίνης στον οργανισμό μπορεί να παρουσιαστεί είτε λόγω γενετικής διαταραχής (πρωτογενής) είτε λόγω συγκεκριμένων διαταραχών όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η λήψη αντιβιοτικών, η χορτοφαγική διατροφή (δευτερογενής).
Η καρνιτίνη βοηθάει:
Άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης έχουν συνήθως χαμηλά επίπεδα καρνιτίνης. Ο κυριότερος ρόλος της καρνιτίνης είναι η μεταφορά των λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων για την "καύση" τους (οξείδωση) για την παραγωγή ενέργειας αλλά και η απομάκρυνση των τοξικών ουσιών (μεταβολικών αποβλήτων) από αυτά. Έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κι έτσι καταπολεμά τις επιβλαβείς, για τον ανθρώπινο οργανισμό, ελεύθερες ρίζες
Η ονομασία της προέρχεται από την Λατινική λέξη "carnus", που σημαίνει σάρκα καθώς το κρέας αποτελεί την κυριότερη πηγή της. Βιολογικά ενεργή είναι μόνο η L-Καρνιτίνη.
Η καρνιτίνη μπορεί να προσληφθεί και από τροφές όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι οποίες αποτελούν υψηλές πηγές περιεκτικότητας. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ελάχιστη έως καθόλου ποσότητα καρνιτίνης και γι αυτό θα πρέπει τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή να την προσλαμβάνουν μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.Η περίσσεια ποσότητα καρνιτίνης αποβάλλεται από τον οργανισμό, μέσω των νεφρών, με τα ούρα.
Ανεπάρκεια καρνιτίνης στον οργανισμό μπορεί να παρουσιαστεί είτε λόγω γενετικής διαταραχής (πρωτογενής) είτε λόγω συγκεκριμένων διαταραχών όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η λήψη αντιβιοτικών, η χορτοφαγική διατροφή (δευτερογενής).
Η καρνιτίνη βοηθάει:
- Στην απώλεια βάρους. Ενεργοποιεί την καύση λίπους, μειώνει την λιπώδη μάζα ενώ παράλληλα αυξάνει την μυϊκή μάζα.
- Στην αντιγήρανση. Η μειωμένη λειτουργία των μιτοχονδρίων συνδέεται με την 3η ηλικία. Τα οφέλη στα ηλικιωμένα άτομα είναι πολλαπλά καθώς βοηθάει την διανοητική λειτουργία, την ενίσχυση της αντοχής και την μείωση της κόπωσης
- Στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων
- Στις αθλητικές αποδόσεις
- Στην αντιμετώπιση της Στυτικής δυσλειτουργίας
- Στην ενίσχυση της μνήμης και της μάθησης
- Στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών νευρολογικών ασθενειών όπως το Alzheimer ή η νόσος του Parkinson
- Στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Ο μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων συνδέεται άμεσα με τα χαμηλά επίπεδα καρνιτίνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι καθημερινή λήψη 2 έως 3 γραμμαρίων για 3 με 4 μήνες βελτίωσαν τόσο την ποσότητα όσο και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
- Στην μείωση των συμπτωμάτων του Υπερθυρεοειδισμού
- Στην καταπολέμηση της χρόνιας κόπωσης
- Στην μείωση των συμπτωμάτων της διαβητικής νευροπάθειας
- Στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους διαβήτη καθώς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
- Στην πρόληψη από την ηπατική εγκεφαλοπάθεια καθώς μειώνει τα επίπεδα αμμωνίας
- Στην μείωση των συμπτωμάτων της διαλείπουσας χωλότητας
- Στην μείωση της αρτηριακής πίεσης
- Στην μείωση των συμπτωμάτων από τη νόσο του Crohn
Παρενέργειες από την λήψη καρνιτίνης δεν έχουν αναφερθεί. Ο συνδυασμός της με την βιταμίνη C ή το συνένζυμο Q10 μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.