Ντοπαμίνη και σχιζοφρένεια: Ποιες τροφές αυξάνουν τα επίπεδα της; - Curious Rat

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Ντοπαμίνη και σχιζοφρένεια: Ποιες τροφές αυξάνουν τα επίπεδα της;

ντοπαμίνη
Η ντοπαμίνη είναι μία ορμόνη-νευροδιαβιβαστής, μία χημική ουσία υπεύθυνη για την μεταβίβαση πληροφοριών ανάμεσα στους νευρώνες (νευρικά κύτταρα) του εγκεφάλου και την ρύθμιση της έκκρισης προλακτίνης (μίας ορμόνης με ένα πλήθος λειτουργιών, όπως η διέγερση των μαστικών αδένων για την παραγωγή γάλακτος).

Ανήκει στην οικογένεια των κατεχολαμινών ενώ συνδέεται άμεσα με το συναίσθημα της ευχαρίστησης, της ευφορίας, της μάθησης, της επιβράβευσης και της ανταμοιβής και μπορεί να εκκριθεί όταν απολαμβάνουμε κάτι, όπως το φαγητό, τη μουσική, το παιχνίδι, το σεξ αλλά και να δημιουργήσει εθισμό από την χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ενεργοποιεί μία ομάδα υποδοχέων οι οποίοι βρίσκονται στην επιφάνεια των νευρώνων, ονομάζονται υποδοχείς ντοπαμίνης και είναι οι: D1, D2, D3, D4, D5.

Έπειτα από έρευνες που έχουν γίνει, έχει αποδειχθεί ότι τα επίπεδα ντοπαμίνης στα ερωτευμένα ζευγάρια είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Εκτός από την ντοπαμίνη, οι σημαντικότεροι νευροδιαβιβαστές είναι:
Ο ρόλος των νευροδιαβιβαστών είναι πολύ σημαντικός καθώς μπορούν να επηρεάσουν ένα πλήθος λειτουργιών, όπως τη διάθεση, τη συμπεριφορά, την μνήμη, τα συναισθήματα, τους ρυθμούς της καρδιά, την όρεξη, την θερμοκρασία του σώματος.

Η αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης στον οργανισμό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διατροφής. Το βασικό αμινοξύ Φαινυλαλανίνη μετατρέπεται στο μη βασικό αμινοξύ Τυροσίνη και αυτό με την σειρά του σε ντοπαμίνη. Για να γίνει αυτή η μετατροπή είναι απαραίτητη η ύπαρξη της βιταμίνης C, της βιταμίνης Β-6, του χαλκού και του σιδήρου.

ντοπαμίνη
Τροφές οι οποίες βοηθούν στην αύξηση της ντοπαμίνης είναι:
  • το ψάρι
  • το κοτόπουλο
  • η γαλοπούλα
  • το κόκκινο κρέας
  • τα αυγά
  • τα βατόμουρα
  • η σπιρουλίνα
  • τα αμύγδαλα
  • το σουσάμι
  • η βρώμη
  • οι μπανάνες
  • οι αγκινάρες
  • το γάλα
  • το αβοκάντο
  • το γαϊδουράγκαθο
  • η τσουκνίδα
  • το ginseng
Τα υψηλότερα επίπεδα φαινυλαλανίνης και τυροσίνης βρίσκονται στις ζωικές τροφές και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ασθένειες που συνδέονται με την ντοπαμίνη είναι:
  • η νόσος του Parkinson (τα άτομα με τη νόσο έχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης λόγω νέκρωσης των κυττάρων που την παράγουν και αυτό συμβαίνει σε μία περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία)
  • η σχιζοφρένεια (σε πολλές περιπτώσεις σχιζοφρενικών διαταραχών παρουσιάζονται υπερβολικά υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης)
  • η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής