Βλαστοκύτταρα - Ζουν μετά τον θάνατο ενός ανθρώπου; - Curious Rat

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Βλαστοκύτταρα - Ζουν μετά τον θάνατο ενός ανθρώπου;

βλαστοκύτταρα
φωτογραφία: FreeDigitalPhotos.net
Ερευνητές του Ινστιντούτου Παστέρ στο Παρίσι, με επικεφαλής τον Fabrice Chretien, ανακοίνωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να παραμείνουν αδρανή, σε ένα νεκρό σώμα, για 17 μέρες κι έπειτα να ξαναζωντανέψουν και να λειτουργήσουν κανονικά.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα δεν πεθαίνουν ταυτόχρονα με το άτομο αλλά δραστηριοποιούνται στο ελάχιστο, μπαίνοντας σε μία κατάσταση αδρανοποίησης, επιβιώνοντας σε ένα εχθρικό περιβάλλον χωρίς οξυγόνο.

Σε πειράματα που έγιναν πάνω σε ποντίκια, σε βλαστοκύτταρα που είχαν ληφθεί από τον μυελό των οστών όπου παράγονται τα κύτταρα του αίματος, παρατηρήθηκε ότι παραμένουν ζωντανά για 4 μέρες μετά τον θάνατο των ποντικών και εξακολουθούν να διατηρούν την ικανότητα τους για ανασύσταση του ιστού μετά από μία μεταμόσχευση του μυελού των οστών.


Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί πηγή μελέτης και ανάπτυξης νέων μεθόδων για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η λευχαιμία, σε περιπτώσεις που απαιτείται μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών για την αντιμετώπιση της.Επίσης δημιουργούνται ελπίδες για την αναδόμηση οργάνων που έχουν καταστραφεί από ασθένεια ή ατύχημα.