Οι ανθοκυανίνες είναι φυσικές χρωστικές ουσίες οι οποίες προσδίδουν ένα χαρακτηριστικό χρώμα σε κάποια φρούτα και λαχανικά (μπλε ή βαθύ κόκκινο ή μωβ) και έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και των καταστροφικών τους συνεπειών για τον οργανισμό.
Οι ανθοκυανίνες προστατεύουν τα τριχοειδή αγγεία από τις βλάβες που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και από την αμφιβληστροειδοπάθεια, μία από τις σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη καθώς ενισχύουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ έχουν αντι-ιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Εξουδετερώνουν τα ένζυμα που καταστρέφουν τον συνδετικό ιστό.
Προστατεύουν από τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ενισχύουν την νυχτερινή όραση.
Αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.
Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα καθώς επίσης και την αρτηριακή πίεση.
Οι ανθοκυανίνες βρίσκονται στις εξής τροφές:
Ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και των καταστροφικών τους συνεπειών για τον οργανισμό.
Οι ανθοκυανίνες προστατεύουν τα τριχοειδή αγγεία από τις βλάβες που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και από την αμφιβληστροειδοπάθεια, μία από τις σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη καθώς ενισχύουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ έχουν αντι-ιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Εξουδετερώνουν τα ένζυμα που καταστρέφουν τον συνδετικό ιστό.
Προστατεύουν από τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ενισχύουν την νυχτερινή όραση.
Αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.
Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα καθώς επίσης και την αρτηριακή πίεση.
Οι ανθοκυανίνες βρίσκονται στις εξής τροφές:
- στο acai berry
- στο goji berry
- στα βατόμουρα και σε όλα τα είδη μούρων
- στο σταφύλι
- στο κόκκινο κρασί
- στο κεράσι
- στη μαύρη σταφίδα
- στο ρόδι
- στα δαμάσκηνα
- στα ροδάκινα
- στη μελιτζάνα
- στο κρεμμύδι
- στο κόκκινο λάχανο
- στα κόκκινα και τα μαύρα φασόλια
- στις μπανάνες