Parabens: Μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο; - Curious Rat

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Parabens: Μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο;

parabens
Τα parabens (παραβίνες) είναι χημικά συστατικά, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, για την προστασία από την μικροβιακή ανάπτυξη και την ασφαλή χρήση τους από τους καταναλωτές, σε προϊόντα στον τομέα της κοσμετολογίας (καλλυντικά), των φαρμάκων και των τροφίμων. Τα συστατικά αυτά απορροφούνται από τον οργανισμό μας δια μέσω του δέρματος και του γαστρεντερικού σωλήνα.

Οποιοδήποτε προϊόν περιέχει νερό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών. Τα parabens είναι δραστικά έναντι πολλών μικροοργανισμών, έχουν εξαιρετική σταθερότητα στην μεταβολή της θερμοκρασίας, ένα ευρύ φάσμα χημικής σταθερότητας (ph 4,5 - 7,5), έχουν χαμηλό κόστος για τις βιομηχανίες για αυτό και χρησιμοποιούνται κατά κόρον.

Οι συνηθέστερες μορφές που χρησιμοποιούνται είναι τα: Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Benzylparaben. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι αυτές οι ουσίες εντοπίζονται στα ούρα του 90% των ατόμων του Δυτικού κόσμου ενώ οι ιδιότητες τους μοιάζουν με αυτές των οιστρογόνων.

parabens
Ένα πλήθος προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως το σαπούνι, το αφρόλουτρο, το σαμπουάν, οι κρέμες, η οδοντόκρεμα, τα αρώματα, τα αντηλιακά, τα αποσμητικά, τα αντιιδρωτικά κ.ά. περιέχουν αυτές τις ουσίες, οι οποίες, έπειτα από έρευνες που έχουν γίνει, κατηγορούνται ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τον οργανισμό προκαλώντας δερματικούς ερεθισμούς, αλλεργίες, γενετικές διαταραχές και καρκινικούς όγκους.

Έρευνες γίνονται για την σχέση που μπορεί να έχουν τα parabens με τον καρκίνο του μαστού κυρίως από την χρήση των αποσμητικών για τις μασχάλες, καθώς αυτές οι χημικές ουσίες έχουν βρεθεί στους όγκους του στήθους.Παρόλο που και οι άντρες χρησιμοποιούν αποσμητικά για τις μασχάλες, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο στήθος γιατί ο ιστός του μαστού τους είναι περίπου 100 φορές μικρότερος από αυτόν των γυναικών.

Οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών αποφεύγουν να χρησιμοποιούν parabens στα προϊόντα τους και αναγράφουν στην ετικέτα του προϊόντος την ένδειξη paraben free. Έτσι διαβάζοντας προσεχτικά τα συστατικά του κάθε προϊόντος που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από την χρήση αυτών των ουσιών.