Βιταμίνη D και Ραχίτιδα - Σε ποιες τροφές περιέχεται; Τι προκαλεί η ανεπάρκεια της; - Curious Rat

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Βιταμίνη D και Ραχίτιδα - Σε ποιες τροφές περιέχεται; Τι προκαλεί η ανεπάρκεια της;

βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, την διατήρηση των επιπέδων του φωσφόρου στο αίμα, την ανάπτυξη των οστών, την μείωση των φλεγμονών, την ομαλή λειτουργία του νευρομυϊκού και του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς επίσης και για την ανάπτυξη των κυττάρων.

Είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, την οποία μπορούμε να προσλάβουμε τόσο από κάποιες τροφές όσο και από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (παράγεται ενδογενώς και συντίθεται στο δέρμα από την χοληστερόλη, όταν το σώμα μας έρθει σε επαφή με τις υπεριώδεις ακτίνες UVB του ήλιου).

Φυσικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι οι εξής:
  • Μουρουνέλαιο
  • Λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, ρέγγα, σαρδέλα,τόνος κ.ά.)
  • Χαβιάρι
  • Κρόκος του αυγού
  • Μανιτάρια
  • Βοδινό συκώτι

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη ραχίτιδας στα παιδιά, με συνέπεια τις σκελετικές παραμορφώσεις ενώ στους ενήλικες σε οστεομαλακία. Μαζί με το ασβέστιο βοηθάει στην προστασία των ενηλίκων και των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών από την οστεοπόρωση. Σε έρευνες που έχουν γίνει, παίζει σημαντικό προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D, κυρίως μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και πολύ σπάνια με την λήψη τροφών, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία μας όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, υπερασβεστιαιμία, πέτρες στα νεφρά, συχνοουρία, καρδιακές αρρυθμίες, διάρροια, εμετός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την ημερήσια πρόσληψη των 5μg για τα βρέφη και τα παιδιά και 10 - 15 μg για τους ενήλικες. Συστήνει επίσης την ημερήσια έκθεση, για 30 περίπου λεπτά, στην ηλιακή ακτινοβολία για την εξασφάλιση της επαρκούς παραγωγής της βιταμίνης D από τον οργανισμό.

Άτομα με σκούρο δέρμα ή με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, βρέφη που θηλάζουν, άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα με δυσαπορρόφηση του λίπους είναι ομάδες κινδύνου ανεπάρκειας σε βιταμίνη D.