Ταυρίνη: Πόσο απαραίτητη είναι; Οφέλη για τον οργανισμό - Curious Rat

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Ταυρίνη: Πόσο απαραίτητη είναι; Οφέλη για τον οργανισμό


Η ταυρίνη είναι μία ένωση, ένα οργανικό οξύ, το οποίο παράγεται από το ανθρώπινο σώμα ενώ προσλαμβάνεται και μέσω της διατροφής, με πολυάριθμα οφέλη για τον οργανισμό. Είναι ένα απαραίτητο συστατικό της χολής το οποίο βοηθάει στην διάσπαση των λιπών και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών ενώ συμβάλλει στην μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Βρίσκεται στους μύες, στο νευρικό σύστημα, στην καρδιά, στον εγκέφαλο και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κυρίως κατά των βαρέων μετάλλων. Διατηρεί την σταθερότητα των κυτταρικών μεμβράνων ενώ προστατεύει το καρδιαγγειακό και το κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθάει στην καλή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς και στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η ταυρίνη είναι ένα απαραίτητο οργανικό οξύ για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών τα οποία την λαμβάνουν μόνο μέσω του μητρικού γάλακτος καθώς δεν την παράγουν τα ίδια.

Μπορούμε να την προσλάβουμε από κάποιες τροφές όπως τα θαλασσινά, το κρέας, τα αυγά και το γάλα (βρίσκεται στις ζωικές πρωτεΐνες και όχι στις φυτικές).

Χρησιμοποιείται, ως συστατικό, σε ενεργειακά ποτά αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής, με υποτιθέμενα οφέλη την καλύτερη διανοητική λειτουργία, την βελτίωση της μνήμης και την αύξηση της σωματικής ενέργειας κυρίως σε αθλητές του bodybuilding.

Η ταυρίνη χρησιμοποιείται ως φυσικό συστατικό στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της επιληψίας.