Ανδρογενετική αλωπεκία (Τριχόπτωση) και Τεστοστερόνη: Συμπτώματα - Θεραπεία - Curious Rat

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Ανδρογενετική αλωπεκία (Τριχόπτωση) και Τεστοστερόνη: Συμπτώματα - Θεραπεία

τριχόπτωση
Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μία πάθηση του τριχωτού της κεφαλής, γνωστή ως τριχόπτωση, η οποία εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στους άνδρες από ότι στις γυναίκες και οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων στους τριχοθυλάκους και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη της τρίχας.

Στο τριχωτό της κεφαλής υπάρχουν περίπου 100.000 - 150.000 τρίχες, ενώ καθημερινά χάνουμε 50 - 100 τρίχες.

Ο φυσιολογικός κύκλος της ζωής της τρίχας διακρίνεται σε 3 φάσεις:
  • Στην αναγενή φάση. Διαρκεί από 2 έως 6 χρόνια και σε αυτή τη φάση βρίσκεται το 80 - 85% των τριχών. Σε αυτό το στάδιο οι τρίχες αναπτύσσονται καθημερινά.
  • Στην καταγενή φάση. Διαρκεί περίπου 2 έως 3 εβδομάδες και σε αυτό το στάδιο οι τρίχες παύουν να αναπτύσσονται.
  • Στην τελογενή φάση. Διαρκεί περίπου 3 μήνες και σε αυτή τη φάση οι τρίχες παραμένουν στους τριχοθυλάκους από όπου σιγά σιγά αποπίπτουν.

Η ανδρογενετική αλωπεκία οφείλεται στους εξής παράγοντες:
  • Στην ηλικία. Με την πάροδο των χρόνων αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της.
  • Στην κληρονομικότητα. Αν έχει εμφανιστεί στους προγόνους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί και στους απογόνους, ωστόσο όμως δεν είναι απόλυτο.
  • Στα ανδρογόνα. Στην επίδραση της τεστοστερόνης στην ανάπτυξη των τριχών.

Η διάγνωση της γίνεται με το τριχοριζόγραμμα με το οποίο μελετάται ο κύκλος της ζωής των τριχών (αναγενών, καταγενών, τελογενών), με το φωτοτριχοριζόγραμμα και με την πυκνομέτρηση.

Η θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας γίνεται με την χορήγηση βιταμινούχων σκευασμάτων ή με την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής την οποία θα συνταγογραφήσει ο δερματολόγος γιατρός αφού κάνει την διάγνωση. Αν κριθεί απαραίτητο τότε μπορεί να γίνει μεταμόσχευση τριχών με χειρουργική επέμβαση.