Ουρολοίμωξη και Ουροποιητικό Σύστημα: Πως προκαλείται και πως αντιμετωπίζεται; - Curious Rat

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ουρολοίμωξη και Ουροποιητικό Σύστημα: Πως προκαλείται και πως αντιμετωπίζεται;

ουρολοίμωξη
Η ουρολοίμωξη είναι μία μόλυνση που προσβάλλει κάποιο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος, η οποία οφείλεται σε βακτήρια και προκαλεί τσούξιμο, πόνο και πυρετό. Πολλές φορές δεν παρουσιάζει συμπτώματα και απλά ανακαλύπτουμε την ύπαρξη της όταν κάνουμε κάποια παθολογική εξέταση.

Διακρίνεται σε λοίμωξη του:
  • ανωτέρου ουροποιητικού (πυελονεφρίτιδα)
  • κατωτέρου ουροποιητικού (ουρηθρίτιδα, κυστίτιδα)
Επίσης ταξινομείται σε επιπλεγμένη (αν το άτομο είναι υγιές) και σε μη επιπλεγμένη (αν υπάρχει κάποια πάθηση).

Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη και τους νεφρούς. Τα ούρα παράγονται στους νεφρούς, αποθηκεύονται στην ουροδόχο κύστη και αποβάλλονται από την ουρήθρα.
Η ουρολοίμωξη προκαλείται συνήθως όταν εισέρχονται μικρόβια στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας. Το μικρόβιο που την προκαλεί συχνότερα, είναι το E. Coli (Eschericia Coli), το γνωστό κολοβακτηρίδιο, το οποίο βρίσκεται στο παχύ έντερο. Σε άλλες περιπτώσεις, μία νεφρική λιθίαση, στενώματα της ουρήθρας ή ένας διογκωμένος προστάτης μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση της.

Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άντρες λόγω διαφοράς στην ανατομία των οργάνων.

Η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται από τον ουρολόγο, με γενική ούρων και αν χρειαστεί γίνεται καλλιέργεια ούρων, ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα. Σημαντικό ρόλο στην διάγνωση παίζει η συμπτωματολογία του ατόμου. Η αντιμετώπιση της γίνεται με την χορήγηση αντιβιοτικών.