Σπαστική κολίτιδα: Γιατί πονάει η κοιλιά μου; - Curious Rat

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Σπαστική κολίτιδα: Γιατί πονάει η κοιλιά μου;

σπαστική κολίτιδα
Η σπαστική κολίτιδα ή "σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου", είναι μία λειτουργική διαταραχή του πεπτικού συστήματος, η οποία χαρακτηρίζεται από σπασμούς και ακανόνιστες κινήσεις του παχέως εντέρου και οφείλεται κυρίως στο στρες, στην σεροτονίνη, σε ορμονικές διαταραχές αλλά και σε κακές διατροφικές συνήθειες.

Η μη φυσιολογική λειτουργία των μυών και των νεύρων του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένα σήματα που φτάνουν στα κέντρα επεξεργασίας του εντέρου, του νωτιαίου μυελού ή του εγκεφάλου.

Τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας είναι:
  • κοιλιακό άλγος
  • φούσκωμα
  • διάρροια
  • δυσκοιλιότητα
  • διαταραχές κενώσεων
Η διάγνωση της σπαστικής κολίτιδας γίνεται με τον αποκλεισμό παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα και συνήθως περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες, τεστ αναπνοής (για εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη), ορθοσκόπηση ή κολονοσκόπηση, υπερηχογράφημα κοιλίας και εξετάσεις κοπράνων.

Η σπαστική κολίτιδα είναι μία χρόνια πάθηση και σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε οργανική βλάβη. Αντιμετωπίζεται με σωστή διατροφή και με φάρμακα (αναλγητικά ή και αντικαταθληπτικά τα οποία αναστέλλουν την δράση της σεροτονίνης).

Ο γαστρεντερολόγος είναι αυτός που θα κάνει την διάγνωση και θα μας κατευθύνει στην δίαιτα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζουμε (διάρροια ή δυσκοιλιότητα).