Γλυκαιμικός δείκτης και αφομοίωση των τροφών - Curious Rat

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Γλυκαιμικός δείκτης και αφομοίωση των τροφών

γλυκαιμικός δείκτης
Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει το ποσοστό αύξησης των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, 2 περίπου ώρες μετά από την κατανάλωση ενός τροφίμου. Η τιμή αυτού του δείκτη είναι διαφορετική για κάθε τρόφιμο, ενώ η ανώτερη τιμή (100) είναι αυτή της γλυκόζης.Όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης μίας τροφής, τόσο καλύτερα αφομοιώνεται από τον οργανισμό.

Όλες οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά δεν τα αυξάνουν με τον ίδιο τρόπο. Οι απλοί υδατάνθρακες τα αυξάνουν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τους σύνθετους υδατάνθρακες, όμως πολύ σημαντικό ρόλο στην τιμή του γλυκαιμικού δείκτη παίζει η δομή των τροφών και κυρίως ο συνδυασμός κάποιων παραγόντων όπως, ο τύπος των υδατανθράκων που περιέχουν, ο τρόπος επεξεργασίας τους, ο τύπος των φυτικών ινών, ο τύπος του αμύλου, ο τρόπος μαγειρέματος και η σύσταση του γεύματος.

Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά και στον έλεγχο του σακχάρου των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη. Διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, μαύρο ψωμί, αναποφλοίωτο ρύζι, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, βοηθούν στην διατήρηση του σωματικού βάρους και χαρίζουν υγεία και ευεξία.

Στον αθλητισμό, τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν την αύξηση της αντοχής, ενώ τροφές με υψηλό δείκτη βοηθούν στην επαναφόρτιση του γλυκογόνου των μυών μετά από έντονη άσκηση.

Σχετικά άρθρα: