Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό γιατί παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς αλλά ταυτόχρονα απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα από αυτούς.
Ποιες είναι οι μορφές του σιδήρου;
- Ο αιμικός σίδηρος, ο οποίος βρίσκεται σε ζωϊκές τροφές όπως τα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά και είναι εύκολα απορροφήσιμος από τον οργανισμό.
- Ο μη αιμικός σίδηρος, ο οποίος βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς.
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει στην σιδηροπενική αναιμία, η οποία είναι και η πιο συχνή μορφή αναιμίας. Κύριο αίτιο της σιδηροπενίας είναι η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου ή η αυξημένη απώλεια του λόγω αιμορραγίας.
Πόσο σίδηρο χρειαζόμαστε καθημερινά στην διατροφή μας;
- Παιδιά: 6-12 mg
- Έφηβοι: 8 - 15 mg
- Ενήλικες: 10 - 20 mg
- Έγκυες: 25 - 30 mg
- Συκώτι
- Χταπόδι
- Όστρακα (στρείδια - μύδια κ.ά.)
- Μοσχάρι
- Γαλοπούλα
- Κοτόπουλο
- Τόνος
- Γαρίδες
- Δημητριακά
- Φακές
- Σπανάκι