Κοιλιοκάκη - Ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλείται από την διατροφή - Curious Rat

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Κοιλιοκάκη - Ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλείται από την διατροφή

κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο προκαλείται από την δυσανεξία στην γλουτένη και παρουσιάζεται στο 1% περίπου του πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου.

Η κοιλιοκάκη δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, όμως είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική καθώς μπορεί να κληροδοτηθεί εντός της οικογενείας και κυρίως σε συγγενείς πρώτου βαθμού (μεγάλο ποσοστό υπάρχει μεταξύ διδύμων αδερφιών, ενώ μικρότερο από γονιό σε παιδί).

Με την κατανάλωση κάποιας τροφής η οποία περιέχει γλουτένη, αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα παράγοντας αντισώματα με αποτέλεσμα να επιτίθεται στους ίδιους του τους ιστούς, προκαλόντας βλάβες στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου και πιθανότητα και σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε ηλικία (από βρέφη έως ηλικιωμένοι) και συνήθως είναι πρήξιμο και πόνος στην κοιλιά, διάρροια, εμετός, αδυναμία και απώλεια βάρους. Μπορεί όμως να μην παρουσιαστεί κανένα σύμπτωμα και με την πάροδο του χρόνου να δημιουργηθούν πολύ σοβαρές επιπλοκές στον οργανισμό όπως, αναιμία, διαβήτη τύπου 1, οστεοπόρωση, υπογονιμότητα, ηπατικά νοσήματα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, καρκίνος του εντέρου κ.ά.

κοιλιοκάκη
Η διάγνωση της κοιλιοκάκης γίνεται με εξέταση αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων και στη συνέχεια αν είναι θετική γίνεται ενδοσκόπηση και βιοψία του λεπτού εντέρου.

Όταν γίνει η διάγνωση της κοιλιοκάκης, η θεραπεία είναι μία και μοναδική και είναι η κατανάλωση τροφών χωρίς γλουτένη για το υπόλοιπο της ζωής του ατόμου. Με μία αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη οι βλάβες του εντέρου θεραπεύονται πλήρως μέσα σε 1 με 2 χρόνια, ενώ τα κλινικά συμπτώματα βελτιώνονται έπειτα από 15 μέρες περίπου. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να κάνει κάποια επέμβαση ή να πάρει φάρμακα.

Ο κατάλληλος γιατρός για να μας βοηθήσει σε μία σωστή διατροφή είναι ο Διαιτολόγος.

Σχετικά άρθρα: