Τα κοράλλια είναι μικροσκοπικοί ζωντανοί οργανισμοί (πολύποδες), οι οποίοι ζουν ο ένας κοντά στον άλλο σχηματίζοντας αποικίες. Κάθε πολύποδας, δημιουργεί τον σκελετό του στην βάση του σώματος του, εκκρίνοντας ανθρακικό ασβέστιο. Αναπτύσσεται συμμετρικά σε σχήμα κυλινδρικό ή κωνικό. Στο εσωτερικό του σκελετού του βρίσκεται το ζωντανό τμήμα του πολύποδα, το οποίο περιλαμβάνει την γαστρική κοιλότητα. Στο πάνω μέρος της γαστρικής κοιλότητας βρίσκεται το στόμα, το οποίο περιβάλλεται από κεραίες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την συλλογή τροφής.
Στις άκρες κάθε κεραίας, βρίσκονται οι νηματοκύστες (ειδικές κύστες οι οποίες περιέχουν τοξικό υγρό), το οποίο απελευθερώνουν όταν έρχονται σε επαφή με κάποιον οργανισμό. Με αυτό τον τρόπο σκοτώνουν την τροφή τους και χρησιμοποιούν τις κεραίες για να την μεταφέρουν στο στόμα τους.
Πολλές αποικίες κοραλλιών ενώνονται μεταξυ τους, δημιουργώντας τους κοραλλιογενείς υφάλους με πολύπλοκους και ποικιλόμορφους σχηματισμούς.
Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο βρίσκεται στην Αυστραλία. Ονομάζεται Great Barrier Reef (Μεγάλος Κοραλλιογενής ύφαλος) και εκτείνεται σε μήκος περίπου 3.000 χιλιομέτρων. Βρίσκεται στην Θάλασσα των Κοραλλίων, στην βορειοανατολική Αυστραλία.
Τα κοράλλια, όπως και τα μαργαριτάρια, ανήκουν στους οργανικούς πολύτιμους λίθους.