Επικονδυλίτιδα: Έντονος πόνος στον αγκώνα - Συμπτώματα και Αντιμετώπιση - Curious Rat

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Επικονδυλίτιδα: Έντονος πόνος στον αγκώνα - Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

επικονδυλίτιδα

Η επικονδυλίτιδα είναι μία πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη φλεγμονής στους τένοντες των μυών του επικόνδυλου, στην περιοχή του αγκώνα. Μπορεί να παρουσιαστεί είτε στην εξωτερική πλευρά του βραχίονα (έξω επικονδυλίτιδα ή tennis elbow), είτε στην εσωτερική πλευρά του βραχίονα (έσω επικονδυλίτιδα ή golfer's elbow).

Συνήθως παρουσιάζεται στο κυρίαρχο χέρι, στο χέρι που χρησιμοποιούμε περισσότερο δηλαδή. Όταν ο τένοντας δεχθεί επαναλαμβανόμενη ή απότομη πίεση, μπορεί να ερεθιστεί και να παρουσιάσει φλεγμονή. Αυτό οδηγεί σε μία επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται τενοντίτιδα. Η επικονδυλίτιδα είναι μία μορφή τενοντίτιδας που παρουσιάζεται στην περιοχή του αγκώνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Πόνος στον αγκώνα ο οποίος μπορεί να γίνει αισθητός μέχρι τον βραχίονα, ακόμα και στα δάχτυλα των χεριών σε κάποιες περιπτώσεις. Δυσκολία στην περιστροφή του καρπού, στην χρήση της λαβής και στην έκταση του χεριού. Δυσκολία στην ανύψωση βαρών αλλά και σε πολύ απλές κινήσεις χωρίς την χρήση βάρους.

Σε ποιούς παρουσιάζεται η επικονδυλίτιδα;
  • Σε άτομα με έντονη χειρωνακτική εργασία όπως οι ξυλουργοί, οι υδραυλικοί, οι κηπουροί, οι μηχανικοί, οι μουσικοί κ.ά..
  • Σε αθλητές όπως οι τενίστες, οι παίκτες του γκολφ, οι ξιφομάχοι, οι αθλητές του μπρα ντε φερ κ.ά.
Πως αντιμετωπίζεται;
  • Με ξεκούραση της περιοχής για ένα διάστημα και εφαρμογή πάγου ανά τακτικά χρονικά διαστήματα.
  • Με φυσικοθεραπεία.
  • Με φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  • Με χρήση κορτικοστεροειδών έπειτα από συμβουλή του γιατρού.
  • Με χειρουργική επέμβαση σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών.
Όταν ο πόνος μειωθεί ή εξαλειφθεί, πρέπει να ακολουθείται ένα σταδιακό πρόγραμμα ενδυνάμωσης των μυών και των τενόντων της γύρω περιοχής. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε δραστηριότητα η οποία επιδεινώνει τον πόνο.