Σπιρουλίνα το θαυματουργό φύκι - Curious Rat

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Σπιρουλίνα το θαυματουργό φύκι

σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι ένα 100% φυσικό και πολύ θρεπτικό φύκι, το οποίο αναπτύσσεται τόσο στο γλυκό, όσο και στο αλμυρό νερό. Είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός, ο οποίος έχει κυανοπράσινο χρώμα και μήκος μόλις μισό χιλιοστό.

Το χρώμα της το οφείλει σε δύο χρωστικές ουσίες, την χλωροφύλλη (πράσινο) και την φυκοκυανίνη (μπλε). Αποτελείται από ίνες οι οποίες έχουν σπειροειδή (ελικοειδή) μορφή, εξού και η ονομασία σπιρουλίνα.

Έχει χαρακτηριστεί ως "η τροφή του μέλλοντος", λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε διατροφικά στοιχεία και του χαμηλού κόστους αλλά και την ευκολία  παραγωγής της.

Ανήκει στις λεγόμενες "σούπερ τροφές" και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού στις φτωχές χώρες.  Περιέχει την δεύτερη πιο εύπεπτη μορφή πρωτεΐνης, από όλες τις υπάρχουσες μορφές πρωτεϊνών, μετά το αυγό. Είναι μία από τις λίγες πηγές βιταμίνης Β 12, την οποία συνήθως συναντάμε σε ζωικούς ιστούς.

Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σε βιταμίνες (Α, Β, Ε και Κ), σε γ-λινολεϊκό οξύ (GLA), σε ιχνοστοιχεία  και μέταλλα (σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, νάτριο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ασβέστιο κ.ά).

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τον οργανισμό ενάντια στην καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αποτοξινωτική δράση.

Έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς λαούς ως συμπλήρωμα διατροφής, στο παρελθόν. Οι Αζτέκοι την ονόμαζαν Tecuitatl, που σημαίνει  το περίττωμα της πέτρας.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται στα Θερμά Νιγρίτας, στις Σέρρες, σε ένα πλούσιο γεωθερμικό πεδίο, το οποίο θεωρείται μοναδικό στην Ευρώπη.

Την σπιρουλίνα μπορούμε να την προμηθευτούμε, σε μορφή σκόνης, νιφάδες, δισκία και σε κάψουλες, από καταστήματα υγιεινής διατροφής ή φαρμακεία.