Λυκοπένιο και ελεύθερες ρίζες - Curious Rat

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Λυκοπένιο και ελεύθερες ρίζες



Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές, μία φυσική χρωστική ουσία δηλαδή, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στη ντομάτα, στο καρπούζι, στο ροζ γκρέιπφρουτ, στην γκουάβα, στην παπάγια, στον λωτό και σε μικρότερη ποσότητα στα σπαράγγια, στον μαϊντανό, στον βασιλικό και στο κόκκινο λάχανο.

Σημείωση: Η μαγειρεμένη ντομάτα, ο ντοματοχυμός, η ντοματόσουπα και ο πολτός ντομάτας περιέχουν  πολύ μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπενίου από την ωμή ντομάτα. Το λυκοπένιο, όχι μόνο δεν μειώνεται κατά την διάρκεια της επεξεργασίας της ντομάτας, αλλά αντίθετα αυξάνεται

Είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφική
δράση των ελευθέρων ριζών. Είναι λιποδιαλυτό και γι αυτό χρειάζεται την παρουσία κάποιου λίπους, π.χ. ελαιόλαδου, στην διατροφή μας για καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Καταπολεμά την γήρανση του δέρματος καθώς είναι ο πιο ισχυρός εκκαθαριστής του μονήρους οξυγόνου, το οποίο παράγεται κατά την διάρκεια έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα στον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη βλαβών στο DNA των κυττάρων.