Αδρεναλίνη ή Επινεφρίνη και Στρες - Curious Rat

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Αδρεναλίνη ή Επινεφρίνη και Στρες

αδρεναλίνη

Η Αδρεναλίνη ή Επινεφρίνη, είναι μία ορμόνη η οποία εκκρίνεται από τον μυελό των επινεφριδίων κατά την διάρκεια υψηλού στρες ή έντονης συγκίνησης. Όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση, ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο σηματοδοτεί τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν αδρεναλίνη απευθείας στο αίμα.

Αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός, διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία και οι δίοδοι του αέρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ροή αίματος προς τους μύες και οξυγόνου προς τους πνεύμονες. Το σώμα αντιδρά άμεσα, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, δίνοντας στο άτομο μία "έκρηξη" ενέργειας, δύναμης και ταχύτητας ενώ παράλληλα μειώνει την αίσθηση του πόνου.

Τα αντανακλαστικά οξύνονται στο μέγιστο, διαστέλλονται οι κόρες των ματιών ενώ παράλληλα βελτιώνεται η όραση στο σκοτάδι.

Τα επινεφρίδια βρίσκονται ακριβώς πάνω από τα νεφρά, το μήκος τους είναι περίπου 4 εκατοστά κι έχουν 7-10 γραμμάρια βάρος. Η αδρεναλίνη είναι μία από τις πολλές ορμόνες που παράγονται από αυτούς τους αδένες.

Παρατεταμένα και αυξημένα επίπεδα της ορμόνης μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη πίεση στον καρδιακό μυ και σε κάποιες περιπτώσεις καρδιακή ανεπάρκεια.

Η αδρεναλίνη χρησιμοποιείται και ως φάρμακο σε καταστάσεις όπως η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η βραδυκαρδία, η καρδιακή ανακοπή, σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, στο βρογχικό άσθμα, στην μείωση της εσωτερικής πίεσης του οφθαλμού και της θεραπείας του γλαυκώματος.