Ασπαρτάμη: Τι είναι και που χρησιμοποιείται; - Curious Rat

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Ασπαρτάμη: Τι είναι και που χρησιμοποιείται;

ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι μια γλυκαντική ουσία, η οποία είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Περιέχεται σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα (δημητριακά, γλυκά, τσίχλες, αναψυκτικά, παγωτά, βιταμίνες κ.α), χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης κι έχει την ίδια θερμιδική αξία με την ζάχαρη, δηλαδή 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, αλλά λόγω της ισχυρής γλυκύτητας της, χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές δόσεις με αποτέλεσμα οι θερμίδες που αποδίδει να είναι μηδαμινές.

Η ασπαρτάμη παρασκευάζεται εργαστηριακά από την ένωση 2 αμινοξέων, το ασπαρτικό οξύ και την φαινυλαλανίνη κι από μικρή ποσότητα μεθανόλης. Η ασπαρτάμη θεωρείται διατροφικά ασφαλής, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η χρήση της πρέπει να αποφεύγεται, όπως, π.χ. από άτομα που πάσχουν από τη σπάνια μεταβολική ασθένεια φαινυλκετονουρία .Τα άτομα αυτά δεν μεταβολίζουν τη φαινυλαλανίνη, η οποία έτσι συσσωρεύεται στον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη.