Παντζάρια: Υπέρταση και Αναιμία - Θρεπτικές Ιδιότητες - Curious Rat

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Παντζάρια: Υπέρταση και Αναιμία - Θρεπτικές Ιδιότητες

παντζάρια

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, ιώδιο, θείο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, βιταμίνες Α και C, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά κ.ά.

Έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι πίνοντας καθημερινά ένα ποτήρι χυμό παντζαριών θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την πρόληψη της υπέρτασης.

Εκτιμάται ότι το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο, στην καρδιά και σε άλλα όργανα.

Τα νιτρικά άλατα που περιέχουν τα παντζάρια έχουν την ιδιότητα να διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

Τα οφέλη από την κατανάλωση παντζαριών είναι πολλαπλά γιατί χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν προστατεύουν τον οργανισμό από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών. Επίσης, χάρη στον σίδηρο που περιέχουν, μπορούν να βοηθήσουν άτομα με αναιμία. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ενώ έχουν και αντικαρκινική δράση.

Τα παντζάρια μπορούμε να τα φάμε βραστά ή σε σαλάτες σε συνδυασμό με άλλες τροφές όπως π.χ. το σκόρδο ή το σέλινο, αυξάνοντας τα οφέλη για τον οργανισμό μας.

Σχετικά άρθρα: