Ο όρος γλουτένη αναφέρεται σε μία οικογένεια πρωτεϊνών, η οποία βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι αλλά και σε άλλα δημητριακά όπως στο κριθάρι και στη σίκαλη.
Χρησιμοποιείται μόνη της ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης (για χορτοφάγους) αλλά και ως πρόσθετο στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα γιατί έχει τις εξής ιδιότητες:
- Λειτουργεί ως ενισχυτικό γεύσης.
- Λειτουργεί ως συνδετικό και πυκνωτικό μέσο (στις ζύμες, στις σάλτσες, σε ζωμούς και στις σούπες).
Δημιουργείται πρόβλημα στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα απορρόφησης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως, οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και οι πρωτεΐνες.
Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι:
- Φούσκωμα και πόνος στην κοιλιά
- Διάρροια
- Εμετός
- Αδυναμία
- Κούραση
- Απώλεια βάρους
Βάσει Ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι κατασκευαστές τροφίμων είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στις συσκευασίες των προϊοντων τους αν περιέχουν γλουτένη.