Σκολίωση (scoliosis): Ποιες είναι οι μορφές της και πως αντιμετωπίζεται; - Curious Rat

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Σκολίωση (scoliosis): Ποιες είναι οι μορφές της και πως αντιμετωπίζεται;

σκολίωση
Η Σκολίωση είναι μία παραμορφωτική πάθηση, η οποία δημιουργεί μία πλάγια κύρτωση στην σπονδυλική στήλη, κάνοντας τη να μοιάζει με σχήμα "C" (ένα κύρτωμα) ή "S" (δύο συνεχόμενα κυρτώματα) . Μία φυσιολογική σπονδυλική στήλη φαίνεται ευθεία κοιτάζοντας την από πίσω.

Εμφανίζεται συχνότερα στα κορίτσια απ' ότι στα αγόρια.

Ανάλογα με την περιοχή εμφάνισης του κυρτώματος χαρακτηρίζεται ως αυχενική, θωρακική ή οσφυϊκή και ανάλογα με την κλίση του, δεξιά ή αριστερή.

Ποιες είναι οι μορφές της σκολίωσης;

α) Ιδιοπαθής σκολίωση. Αφορά περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων και είναι απροσδιορίστου αιτίας. Ταξινομείται σε:
  • Παιδική (παιδιά ηλικίας από 0-3 ετών), 
  • Νεανική (παιδιά 4-10 ετών), 
  • Εφηβική (έφηβους 11-18 ετών) και 
  • Ενηλίκων (άτομα άνω των 18 ετών).
β) Συγγενής σκολίωση. Είναι μία σπάνια μορφή σκολίωσης, η οποία προκαλείται πριν από την γέννηση (κατά την εμβρυϊκή περίοδο) από κάποια ανωμαλία στην ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης όπως π.χ. οι ημισπόνδυλοι (σπόνδυλοι που αναπτύχθηκαν ατελώς) ή σπόνδυλοι οι οποίοι είναι ενωμένοι μεταξύ τους.

γ) Νευρομυϊκή σκολίωση. Οφείλεται σε διαταραχή των μυών ή των νεύρων και υποδιαιρείται σε:
  • Μυογενή - Λόγω μυϊκής δυστροφίας
  • Νευρογενή - Λόγω διαταραχής του νευρικού συστήματος, όπως η εγκεφαλική παράλυση, η πολιομυελίτιδα, οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού κ.ά.
Η θεραπεία της νευρομυϊκής σκολίωσης θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να περιλαμβάνει ένα έλεγχο και μία προσέγγιση από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Διάγνωση
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος διάγνωσης είναι το τεστ επίκυψης (Adam's test) κατά το οποίο ο γιατρός βάζει το παιδί να σκύψει σε στάση προσοχής, με τα γόνατα τεντωμένα και τα χέρια να κρέμονται ελεύθερα. Έπειτα παρατηρεί την πλάτη του για τυχόν ασυμμετρίες καθώς επίσης και την διαδρομή της σπονδυλικής στήλης. Αν δεν είναι ευθεία τότε υπάρχει πιθανή σκολίωση.

Το επόμενο στάδιο είναι η ακτινογραφία για την επιβεβαίωση και την μέτρηση της σκολίωσης σε μοίρες. Για πρακτικούς λόγους χωρίζεται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το πόσες μοίρες είναι:
  • Έως 20 μοίρες. Αν το κύρτωμα είναι μικρότερο από 20 μοίρες δεν χρειάζεται θεραπεία, απλά παρακολούθηση. Αντιμετωπίζεται με ασκήσεις, κολύμπι και φυσικοθεραπεία.
  • Από 20 έως 40 μοίρες. Αντιμετωπίζεται με τοποθέτηση κηδεμόνα (κορσέ), ο οποίος πρέπει να φοριέται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
  • Από 40 μοίρες και πάνω. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.