Λεύκη και καταστροφή των μελανοκυττάρων - Curious Rat

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Λεύκη και καταστροφή των μελανοκυττάρων

λεύκη

Η λεύκη είναι μία δερματική πάθηση, η οποία καταστρέφει τα μελανοκύτταρα, δημιουργώντας λευκές κηλίδες στο δέρμα σε διάφορα σημεία του σώματος και κυρίως στα χέρια, στα πόδια, στο πρόσωπο και στην περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα.

Ποιος προσβάλλεται από την λεύκη;
Η λεύκη είναι μία δερματική πάθηση αγνώστου αιτίας, μέχρι και σήμερα, όμως πιθανότατα ανήκει
στα αυτοάνοσα νοσήματα.Ο οργανισμός μας και ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα, παράγει αντισώματα τα οποία καταστρέφουν τα μελανοκύταρα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλλα ανεξαρτήτως φυλής. Ένα μικρό ποσοστό οφείλεται στην κληρονομικότητα.

Πως αντιμετωπίζεται η λεύκη;
Παρόλο που η λεύκη δεν θεραπεύεται σε όλες τις περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την χρήση κρεμών ή αλοιφών που περιέχουν κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη), αλλά και με την χρήση φαρμάκων. Άλλοι τρόποι θεραπείας είναι:
  • η θεραπεία με  υπεριώδη ακτινοβολία.
  • η θεραπεία με ψωραλένιο (φυτικό συστατικό το οποίο βρίσκεται στον μαϊντανό, στο σέλινο, στο σύκο κ.ά. και χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως η λεύκη, η ψωρίαση, το έκζεμα κ.ά.). Το ψωραλένιο σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία έχει πιο ουσιαστικά αποτελέσματα λόγω της μεγαλύτερης απορρόφησης του.
  • η θεραπεία με λέιζερ.
Τα άτομα με λεύκη θα πρέπει να προσέχουν την έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιούν αντιηλιακό για την αποφυγή εγκαυμάτων στις εκτεθειμένες περιοχές.
Πολλές φορές η λεύκη δημιουργεί ψυχοκοινωνικά προβλήματα και στρες και γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει υποστήριξη από εξιδεικευμένο γιατρό.