Τι είναι η ελονοσία (μαλάρια); - Curious Rat

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Τι είναι η ελονοσία (μαλάρια);

ελονοσία
Η Ελονοσία είναι μία λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο το οποίο μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Τα συμπτώματα της ελονοσίας είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, πόνος των μυών και των αρθρώσεων, ναυτία, ρίγη και σπασμοί.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί με αγωγή, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική ελονοσία που έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πέσει σε κώμα και τελικά να βρει το θάνατο.

Διεθνώς η ελονοσία ονομάζεται malaria / μαλάρια.

Η χλωροκίνη, ένα από τα πιο κοινά φάρμακα για τη θεραπεία της ελονοσίας αποτελούσε το ιδανικό φάρμακο για 60 περίπου χρόνια: αποτελεσματικό και  πολύ φτηνό στην παραγωγή του και εύκολο στη χορήγησή του. Η αποτελεσματικότητά του όμως έχει μειωθεί δραματικά εξαιτίας της αυξανόμενης ανθεκτικότητας στα φάρμακα.

Τα πιο πολλά υποσχόμενα φάρμακα για τη θεραπεία της ελονοσίας εξάγονται από ένα κινέζικο φαρμακευτικό φυτό, το ενεργό συστατικό του οποίου είναι γνωστό ως αρτεμισίνη. Δεν είναι απλά το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την ανθεκτική ελονοσία, αλλά επιπρόσθετα δρα γρήγορα, είναι ανεκτό και δεν έχει παρουσιάσει έως σήμερα ανθεκτικότητα. Η αρτεμισίνη και τα παράγωγά της θεωρούνται αυτήν τη στιγμή η λύση για την ανθεκτική ελονοσία.
  • Η ελονοσία σκοτώνει 1 έως 2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.
  • Η ελονοσία πλήττει τις φτωχές και αγροτικές κοινότητες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.